nao/osfed FAQ

Wanneer we het hebben over eetstoornissen en eetproblemen komen vrijwel altijd anorexia, boulimia en binge eating disorder naar voren. Nao/osfed is ondanks dat deze het meest voorkomend is een relatief onbekende eetstoornis. In deze FAQ beantwoord ik de vragen die ik het vaakst gesteld krijg.

 

Wat is nao/osfed?

 

De diagnose anorexia, boulimia of binge eating disorder krijg je niet zomaar. Er zijn een behoorlijk aantal criteria waar je volgens de DSM-V aan moet voldoen. Dat wil niet zeggen dat wanneer je een criteria mist je geen eetstoornis hebt. Nao (Niet Anderszins Omschreven), tegenwoordig onder de naam osfed (Other Specified Feeding of Eating Disorder) vangt deze groep op. Deze DSM-V diagnose is dus eigenlijk een verzamelnaam van veel verschillende vormen eetgestoord gedrag.

Veel mensen hebben het idee dat osfed lang niet zo ernstig is als anorexia of boulimia, omdat je het toch vaak minder ziet. Zo heb ik een normaal gewicht en zie je niet aan mij af dat ik een eetprobleem heb. De effecten of gevolgen van osfed zijn echter niet minder gevaarlijk of heftig dan anorexia of boulimia.

 

Hoe uit zich dit bij jou?

İnmiddels kamp ik nu 20 jaar met een eetprobleem. İn mijn puberteit was deze het meest aanwezig en kan ik wel zeggen dat ik vrijwel elk uur op de dag bezig was met eten, niet eten, braken, overpeinzen en plannen. Tegenwoordig schakel ik tussen drie fases: restrictie, veel eten met braken en normaal tot veel eten. Met de jaren duren de fases van restrictie en veel eten met braken steeds korter en eet ik grotendeels normaal. Wel ben ik er nog steeds veel mee bezig waardoor het nog steeds een (te) grote rol in mijn leven speelt. Hoe meer stress ik ervaar, hoe meer ik de drang naar controle voel en hoe meer ik mij bezig hou met (niet) eten. Daarnaast heeft het een enorme invloed op mijn zelfbeeld en eigenwaarde, hierdoor heb ik regelmatig dagen dat ik oprecht een hekel heb aan mijn uiterlijk. Soms wegens het gewicht, soms wegens andere aspecten van mijn lichaam. Het is nog niet uitgesloten dat body dysmorphia disorder een rol speelt in mijn eetproblematiek.

 

Wat zijn de effecten van nao/osfed?

Net zoals bij andere eetstoornissen heeft osfed psychische, sociale en lichamelijke gevolgen. Zo is er een groot gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid. Doordat je jezelf continu aan het neerhalen bent vanwege het vergelijken met anderen voel je jezelf niet goed op gemak bij anderen. Ook zit een spontaan uitje er vaak niet in omdat dat de hele planning in de war gooit of een interne strijd oplevert wanneer je wel meegaat. Je komt snel in een sociaal isolement terecht en depressie ligt op de loer. İn sommige gevallen wordt dit zo overheersend dat mensen zelfmoord overwegen. 

 

Fysiek breekt nao je lichaam af. Door te weinig te eten krijg je te weinig bouwstoffen binnen waardoor botontkalking, bloedarmoede, uitdroging en een kaliumtekort gevolgen zijn. Een kaliumtekort kan hartritmestoornissen veroorzaken en in het ergste geval kan dit een hartstilstand tot gevolg hebben. Door het braken kan je slokdarm geïrriteerd raken en gaat je gebit kapot. Door het maagzuur wordt het tandglazuur aangetast wat zorgt voor gaatjes en later uitval van tanden en kiezen. De meeste fysieke gevolgen zijn weer te herstellen door normaal te eten, maar de botontkalking en aantasting van het gebit is helaas nooit meer terug te draaien.

 

Denk je ooit helemaal beter te worden?

Op dit moment ben ik niet ik behandeling. Ik merk aan mijzelf dat ik er momenteel niet voor open sta en ook mijn ervaringen met eerdere hulpverlening hebben mij nog niet het vertrouwen gegeven dat er een concrete passende oplossing is. Aan mijzelf heb ik gemerkt dat hoe dieper een hulpverlener gaat hoe meer ik mij vastklamp aan mijn eetprobleem. Op het moment ben ik er nog niet klaar genoeg voor om daar tegenin te gaan. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik ooit helemaal vrij zal zijn van mijn eetprobleem. Het speelt al zo’n lange tijd een rol in mijn leven dat ik mijzelf niet kan voorstellen dat het er niet meer is. Ergens vind ik dat ook gewoon een eng idee, het is al zo lang een onderdeel van mij. Van wie ik ben. Wel denk ik dat het steeds beter te managen is, voor zover dat mogelijk is.